Хранене

Автори: Габриела Ангелова, Камелия Димова, Виктор Близнашки

Неправилно изхвърляне на храна заради изтекъл срок

По данни на последно изследване по темата, всяка година се изхвърлят 1,3 млрд. метрични тона храна, което се причислява на около един трилион долара. Прахосването на храна е глобален проблем, който в последните години се нарежда до всички други глобални проблеми, застрашаващи околната среда. По настоящи изчисления на ЕС в световен мащаб около една трета от храните, произвеждани за консумация от човека, се губят, което има последваща икономическа и екологична цена.

На фигурата по-горе са представени 3-те слоя в долната част на йерархията (рециклиране, друго оползотворяване и обезвреждане), които представляват разхищаване и горните 3 слоя (предотвратяване, даряване и храна за животни), действия, които могат да бъдат предприети, преди храните да се превърнат в отпадък. Те са най-предпочитани от икономическа и екологична гледна точка. Според одита на ЕС двата най-горни слоя от йерархията (предотвратяване и даряване) са в центъра на вниманието.

Според Европейската комисия в ЕС годишно се разхищават около 88 млн. тона, като се счита, че до няколко години то ще стигне до приблизително 126 млн. тона, освен ако не се предприемат мерки.

Причините за прахосването на храни се различават според ролята на всеки участник във веригата на снабдяване с храни. Потребителите вземат решения, които могат да доведат до разхищаване на храни, но поради напълно различни причини. За тях това е по-скоро въпрос на получаване на удовлетвореност по отношение на задоволяване на хранителните потребности или качество, изобилие, разнообразие, цена и др.

Препоръки как да рециклираме храната правилно без да замърсяване природата

1)         Изхвърляне на храна чрез метода компостиране. Какво е компостиране? – екзотермичен процес на разграждане на органични материали чрез анаеробен или аеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал, нар. компост.

Този метод е подходящ за домашни условия като се използват хранителни отпадъци като плодове и зеленчуци, утайка от кафе, яйца и черупки от ядки и торбички от чай. Забранено е да се прилага за продукти като месо, млечни продукти и мазнини. Могат да се използват и хартиени материали като се добави храна към тях, т.е. остатъците от храна могат да се добавят към картон, вестници, растения и др. органични материали в ямата за компост. Когато отпадъците се смесят със земята те се разграждат по-бързо.

2)         Изхвърляне на храна чрез рециклиране – Не всички хора могат да прилагат горепосоченият метод у дома и затова друг по-лесен начин е рециклирането в специализиран център за рециклиране. Тук обаче трябва да се спазват определени правила като правилно поставяне на определена храна в определен контейнер и трябва да се знае, че центрове от такъв тип не приемат месо, но обработват органични материали като плодове и зеленчуци.

Изхвърляне на храна, защото е приготвено и купено повече количество от необходимото.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ – Ако сте купили или приготвили храна в по-голямо количество , която не планирате да консумирате най-грешния начин е тя да отиде в коша. Храната може да се дари на местни благотворителни организации като хранителен фон или кухня за бездомни, но и тук задължително храната трябва да се сортира. Могат да се раздават всички нетрайни храни като зеленчукови консерви, супа, риба и месо.- Зърнени храни с ниско съдържание на захар, масло от ядки, стафиди и др. Важно е да знаете, че храна в стъклени съдове не се приемат, тъй като стъклото може лесно да се счупи. Ако често ви се налага да имате излишък от храна, можете да станете партньор на местна или национална благотворителна банка за храна.

Categories:

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *